Inleiding scriptie schrijven moeilijk? Niet met deze stappen
De inleiding is de basis van jouw onderzoek. In de inleiding geef je aan wat het onderwerp van je scriptie is, maar ook wat de relevantie van jouw onderzoek is. Het is belangrijk om genoeg tijd uit te trekken voor het maken van je inleiding. Hoe maak je nu zo'n goede inleiding?
Context
In de inleiding geef je aan wat het onderwerp van jouw scriptie is en in welke context je onderzoeksvraag geplaatst moet worden. Daarnaast geef je aan wie je opdrachtgever is. Bij welk bedrijf ga je stage lopen?
Aanleiding
Nadat je de context beschreven hebt vertel je welk probleem of vraagstuk er speelt bij de opdrachtgever. Wat is de aanleiding voor dit probleem? Kwamen er bijvoorbeeld veel klachten van klanten binnen?
Probleemstelling
In de aanleiding heb je besproken welk probleem er speelt bij de opdrachtgever. De opdrachtgever kan dit probleem waarschijnlijk niet direct oplossen, omdat bepaalde kennis mist. Daar heb je de probleemstelling te pakken. De opdrachtgever mist bijvoorbeeld inzicht in de manier waarop medewerkers van afdeling X en afdeling Y effectief met elkaar kunnen communiceren.
Doelstellingen
Als je de probleemstelling hebt geïntroduceerd beschrijf je welke doelstellingen centraal staan in jouw scriptie. Welke inzichten wil je verkrijgen met jouw onderzoek? En wat wil de opdrachtgever gaan doen met jouw aanbevelingen?
Hoofdvraag
In jouw inleiding introduceer je de hoofdvraag. Deze hoofdvraag vloeit voort uit de probleemstelling.
Deelvragen
Je introduceert ook de deelvragen in de inleiding. De deelvragen beantwoorden samen de hoofdvraag.
Slot
In het slot van je inleiding geef je aan wat de relevantie van jouw onderzoek is en baken je het onderzoek af. Ook geef je een korte omschrijving van de methoden van onderzoek en geef je aan wat de lezer in welk hoofdstuk kan verwachten.