Samenvatting scriptie schrijven moeilijk? Niet met deze drie stappen
De samenvatting van jouw scriptie komt na het voorwoord en voor de inhoudsopgave. In de samenvatting van jouw scriptie geef je een overzicht van de gehele scriptie. Sommige lezers hebben geen tijd om jouw gehele scriptie door te nemen, ze moeten dan genoeg hebben aan de samenvatting. Door de samenvatting te lezen moet duidelijk zijn waar jouw scriptie over gaat. Als de samenvatting goed geschreven is zorgt dit er ook voor dat lastige materie in jouw scriptie beter kan worden begrepen. Maar hoe maak je nu zo'n goede samenvatting?
Volg de onderstaande stappen om een zo goed mogelijke samenvatting op te stellen:
Stap 1. Zorg ervoor dat je samenvatting niet langer is dan één pagina
Het moet voor de lezer mogelijk zijn de samenvatting in jouw scriptie snel door te lezen
Stap 2. Wat zet je in de samenvatting van jou scriptie?
Per alinea geef je aan wat er precies aan de hand is. Geef aan wat jouw onderzoeksdoelstelling en probleemstelling is en ook welke hoofd- en deelvragen centraal staan in jouw scriptie. Als je met hypothesen werkt geef je ook aan welke hypothesen het betreft. Je geeft de methoden van onderzoek aan en hoe je het onderzoek hebt aangepakt. Ook geef je een overzicht van de belangrijkste resultaten en je conclusie. Zijn er discussiepunten? Geef ze aan. Presenteer ook je aanbevelingen in de samenvatting.
Stap 3. Schrijf afkortingen voluit
De lezer moet de samenvatting in jouw scriptie kunnen begrijpen zonder jouw gehele scriptie doorgenomen te hebben. Het is daarom belangrijk dat je bepaalde woorden in de samenvatting niet afkort, maar ze voluit schrijft.