Blog 


Deze persoonlijkheidstest vertelt je wie je echt bent!

16 maart 2021

5 maart 2023 door Sharona Dagevos 

Wie ben jij eigenlijk als persoon? Waarom doe je wat je doet en wat zijn je sterke en zwakke punten? Deze vragen heb je jezelf vast wel eens gesteld. De 16 Personalities test geeft je antwoord op deze vraag. Welk type persoonlijkheid ben jij?  

De 16 Personalities test is een gratis persoonlijkheidstest voor professionals. De test bepaalt aan de hand van de antwoorden op 60 stellingen wat voor type persoonlijkheid jij bent. Je krijgt op die manier inzicht in je sterke en zwakke punten. Pas wanneer je inzicht hebt in je sterke en zwakke punten kun je immers zoeken naar je persoonlijke ontwikkelpunten.
In de test krijg je een aantal stellingen te zien waarbij je zeven antwoorden kunt aangeven, van ‘heel erg mee eens’ tot ‘helemaal niet mee eens'. 

De 16 Personalities test is vrij makkelijk uit te voeren, maar je moet er wel even tijd voor vrijmaken. Je krijgt er dan ook echt iets voor terug! Aan het einde van de test krijg je gelijk inzicht in welk type persoonlijkheid jij bent en wat dat precies betekent (ben je bijvoorbeeld introvert of extravert?), inclusief een zeer uitgebreide toelichting. Deze toelichting geeft in een aantal hoofdstukken aan wat voor persoonlijkheid je hebt en wat je kansen en valkuilen zijn. 

Zo bleek ik een ‘protagonist’ te zijn, een natuurlijk leider vol passie en charisma. Bovendien bleek een protagonist veel trots en vreugde te halen uit het begeleiden van anderen. Als je daarbij bedenkt dat ik scriptiebegeleider ben, dan past dit type erg goed. 

De test is erg specifiek. Je ziet precies in welke mate je op bepaalde punten scoort. Ook geeft de test aan welke ‘celebrities’ dezelfde persoonlijkheid hebben als jijzelf. De test is een handig hulpmiddel om eens te kijken waar je goed in bent en waar je ontwikkelpunten liggen, zodat je daar aan kunt werken. Je kunt de test doen op 16Personalities.com, helemaal gratis!



Waarom zijn je eigen woorden het beste? Drie redenen!

25 februari 2023 door Sharona Dagevos

Als je bezig bent met het schrijven van je hbo scriptie of wo scriptie weet je als geen ander dat je de tekst in je eigen woorden moet schrijven én met juiste bronvermelding: parafraseren. Waarom is parafraseren nu eigenlijk zo belangrijk?

1. Ten eerste is parafrasen natuurlijk ontzettend belangrijk om plagiaat te voorkomen. Plagiaat is het overnemen van stukken, gedachten en redeneringen van anderen en deze laten doorgaan voor je eigen werk. Wat wel mag is het letterlijk overnemen van een bepaalde tekst in bijvoorbeeld de inleiding van jouw scriptie, in de samenvatting van jouw scriptie of in een ander deel van jouw scriptie met een bronvermelding, maar dit stuk tekst moet je dan tussen aanhalingstekens zetten. Je noemt het een citaat.  

2. Als je alleen maar letterlijke tekst overneemt in je scriptie is het jouw scriptie niet meer. Je krijgt dan een samenvatting van stukken, gedachten en redeneringen van anderen. Het is belangrijk bestaande theorieën en eerder onderzoek te bespreken, maar het is niet de bedoeling dat je scriptie enkel een samenvatting wordt van tekst van een ander.

3. Op het moment dat je tekst letterlijk van verschillende andere bronnen overneemt, zie je in jouw scriptie dat ze allemaal een andere stijl hebben. De letterlijk gekopieerde tekst zal anders zijn dan de rest van je tekst en deze wisseling in stijl valt op. Dit zal jouw scriptiebegeleider ook opvallen en dit moet je voorkomen.

De studenten die ik begeleid hebben vaak moeite met het parafraseren. Wil je graag weten hoe je gemakkelijk tekst in je eigen woorden schrijft? Lees dan bij scriptie tips in vier stappen goed parafrasen.



Studieontwijkend gedrag

1 februari 2023 door Sharona Dagevos

Je kent het wel, studieontwijkend gedrag. Het beginnen aan je scriptie schuif je steeds verder voor je uit tot je op dat moment komt dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Je weet bijvoorbeeld niet meer hoe je de methoden van onderzoek moet verantwoorden, wat je in de inleiding van jouw scriptie moet schrijven of hoe je de samenvatting van jouw scriptie vorm moet geven. Herkenbaar? 

Uit onderzoek is gebleken dat studentenkamers schoner zijn op momenten dat de tentamens dichterbij komen dan op momenten dan er niet gestudeerd hoeft te worden. Zelfs schoonmaken lijkt een leukere klus dan aan je scriptie beginnen. Iedereen kent het wel, maar de belangrijkste vraag is: hoe zorg ik dat ik geen studieontwijkend gedrag (meer) vertoon? Hoe zorg ik dat ik eindelijk kan beginnen aan de inleiding van mijn scriptie of aan het verantwoorden van de methoden van onderzoek?

Bekijk eerst eens waarom je het schrijven van je scriptie telkens uitstelt. Vaak is de reden dat je niet weet waar je moet beginnen. Wat helpt is om de grote taak (jouw scriptie) in onderdelen op te knippen. Welke onderdelen kun je onderscheiden? Kijk in de lijst met onderdelen welke onderdelen je bijvoorbeeld volgende week op gaat pakken en zo verder. Als je hebt besloten een onderdeel op te pakken kijk dan of dat onderdeel niet te groot is. Is het te groot, dan knip je het ook weer in stukken op en zo verder. Bepaal wanneer je aan welk stuk gaat werken. Het belangrijkste is om gewoon te beginnen!

De studenten die ik begeleid werken het beste als ze iedere keer voor de komende week een concrete planning hebben, zodat ze precies weten wat ze wanneer moeten doen. Dan is er alle ruimte voor leuke activiteiten naast je scriptie! Hoe je van studieontwijkend gedrag af kunt komen lees je bij zes manieren om uitstelgedrag tegen te gaan.



Welk type uitsteller ben jij?

15 december 2023 door Sharona Dagevos

Stel jij het schrijven van je hbo scriptie of wo scriptie ook uit? Waarschijnlijk wel. De studenten die ik langs zie komen hebben het schrijven van de scriptie vaak al meerdere malen uitgesteld. Ze zien bijvoorbeeld op tegen het verantwoorden van de methoden van onderzoek of tegen het schrijven van de inleiding of samenvatting van de scriptie. Of je uitstelgedrag vertoont hangt af van je persoonlijkheid, je motivatie en de omstandigheden waar jij in verkeert. Er zijn verschillende typen uitstellers. Welk type ben jij?

1. De gedemotiveerde uitsteller
Je hebt helemaal geen zin om aan je scriptie te schrijven. Een gebrek aan motivatie heeft vaak te maken met slechte begeleiding van bijvoorbeeld jouw scriptiebegeleider.

2. De perfectionistische uitsteller
Je wilt het allemaal perfect doen, daardoor vind je het lastig om iets op papier te zetten. Een scriptie schrijven kost jou veel tijd.

3. De uitsteller die goed presteert onder druk
Ben jij de uitsteller die goed presteert onder druk? Dan heb je bij het schrijven van je scriptie vaak een probleem. Bij kleine taken kun je vaak nog snel iets opleveren, maar gaat het over een scriptie dan is dat bijna onmogelijk.

4. De energieke uitsteller
De energie uitsteller begint vaak wel aan de scriptie, maar heeft moeite met het afmaken van de scriptie. De energieke uitsteller is ondertussen alweer met andere projecten begonnen. 

5. De onzekere uitsteller
Vind jij het eng om aan je scriptie te beginnen, bijvoorbeeld omdat jouw scriptie al eerder is afgekeurd? Grote kans dat je een onzekere uitsteller bent. 

6. De gestreste uitsteller
De gestreste uitsteller heeft veel stress door de scriptie die opgeleverd moet worden. Door de hoeveelheid stress lukt het de gestreste uitsteller niet om aan de scriptie te beginnen of ermee verder te gaan. 

Welk type uitsteller ben jij? En belangrijker nog: hoe kom je van uitstelgedrag af? Lees dat bij zes manieren om uitstelgedrag tegen te gaan. 
Bron: Vitelli, R. (2013). Getting around to procrastination. What causes people to procrastinate? And is it necessarily a bad thing? www.psychologytoday.com.


Betaalbare scriptiebegeleiding
 
Voor jouw hbo scriptie of wo scriptie
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn